יום רביעי, 30 בדצמבר 2015

מסע בדרכים - חורף באריזונה ויוטה


בתחילת דצמבר החורף עוד לא הגיע לניו יורק. שנה שעברה שקענו בשלג בתקופת החגים, אך הפעם הטמפרטורות סרבו לרדת. לעיתים היה נדמה שמהסתיו הגענו ישר לאביב, שכן חלק מהעצים התבלבלו והחלו לפרוח. עוד מעט מתחילה כאן שנה חדשה. אני זוכרת את סוף דצמבר 2014 כאילו זה היה אתמול; עשרות אלפי אנשים קפואים, מכוסים בשמיכות מילאו את טיימס סקוור בצפייה לראות את הכדור צונח. נעלי השלג שלי עבדו שעות נוספות ושכבות הבגדים הרבות גם הן לא הצליחו למנוע מהכפור לחדור פנימה. בסוף השבוע האחרון, רגע לפני השנה החדשה, יצאתי לסיבוב בעיר עם גופייה קייצית וכפכפים. למרבה האירוניה, דווקא לקראת הנסיעה למדבר נאלצתי להצטייד בבגדי חורף חמים.
מכל עונות השנה בחרנו דווקא בחורף לצאת למסע דרכים באריזונה. חובבי הזוחלים יעקמו את אפם לנוכח ההחלטה, שכן החורף במדבר הוא קר וקשה ובעלי החיים נמצאים במסתור תחת שמיכת השלג הלבנה. יחד עם זאת, רגע לפני תקופת החגים, בחסות הקור והקיפאון אפשר להנות מהמרחבים העצומים באופן פרטי ואינטימי. אפשר לנסוע שעות על גבי שעות בלי לפגוש נפש חיה. אחרי הצפיפות והקרבה הרבה לאנשים בניו יורק, המרחבים הפתוחים מעולם לא נראו קסומים יותר. ההפוגה מההמון היתה מתבקשת.
המסלול נבחר בקפידה תוך התחשבות בחברים, קרן ועמיר, שהצטרפו אלינו לטיול מישראל. נקודת הפתיחה היתה לאס וגאס. אני כלל לא מחבבת את עיר החטאים הזאת, אך היא הייתה מקום מאוד נוח ומתבקש להתחיל איתו את הטיול. גם את המכונית בחרנו בכובד ראש, שכן היו צפויות לנו שעות נסיעה רבות. המנצח היה רכב SUV, אוטו שטח גבוה וגדול מספיק להכיל ארבעה אנשים בנוחות. כיוון שנחתנו בצהריים, בילינו את כל שארית היום בנסיעה מוגאס לגראנד קניון. בדרך חלפנו על פני Hoover Dam אותו הצלחתי לצלם מספר שעות קודם לכן מהמטוס.

נסיעה של ארבע שעות אחרי יום שלם של טיסה היא לא פשוטה בכלל, אך השקיעה המרהיבה בדרך ריככה את תחושת העייפות והחליפה אותה בהתרגשות לקראת הבאות. לאחר אחד הסיבובים בכביש התגלה מולנו אגם ומעליו הר. באגם השתקפו השמים הכתומים-ורודים וההר היה צבוע בכחול. על הכביש, אל מול הנוף עוצר הנשימה, נסעו המכוניות כאילו מדובר במראה שבשגרה. אנחנו לעומת זאת עצרנו את הרכב ויצאנו להתבונן בשקיעה. את המעיל והכפפות שכחתי במכונית, הקור היה מקפיא אבל השקיעה קצובה בזמן אז רצתי קדימה. כשסוף סוף החלטתי לעצור, מצאתי את עצמי עומדת הרחק מהמכונית וחבריי נראו כנקודות קטנות באופק.
בדרך כלל אני מצליחה לייפות את המציאות בתמונות. אני תמיד מנסה לתפוס את הרגע כפי שהוא נתפס בעיני רוחי ולא בהכרח כפי שהוא נראה בעיני המתבונן. אני מחפשת מזכרת שמאחדת את המראות והרגשות שמתערבבים זה בזה ואני מוצאת אותה בתמונה. לצערי, במקרה הזה, לא הצלחתי להפגיש בין החלום והמציאות; המראה של הכביש והמשאיות שנוסעות בו פוגע בבראשתיות של השקיעה. אך השקיעה לא הסתיימה באגם הורוד ובהר הכחול, היא המשיכה ללוות אותנו עוד דקות ארוכות. 360 מעלות של יופי.
יום ראשון. לגראנד קניון הגענו למחרת בבוקר. מזג האוויר היה מסביר פנים ולא קפוא מדי לעונה. למרות דלילות החמצן באזור, קרן צעדה בנמרצות לכיוון מרפסת התצפית בחיפוש אחר קונדורים. שלט שהציג תמונה של קונדור קליפורני עומד מול אנשים על הגדר היה מתסכל במיוחד. כמו גם כל השלטים של 'זהירות פומות חוצות בדרכים'. מיותר לציין שקונדור לא ראינו, גם לא פומה. ציפור השיר הגדולה בעולם, העורב השחור, נתנה לנו מדי פעם שבבים של תקווה שהתפוגגו להם במהרה במבט נוסף. התצפית על הקניון השכיחה מאיתנו את הקונדורים שכן המראה היה חגיגה לעיניים; שכבות של צבע מונחות זו על זו בגוונים של קשת מדברית. היופי שנמצא מעבר למעקה היה נגיש רק למראית עין, הטבע מעולם לא הרגיש רחוק יותר כמו באותו הרגע.
זמננו בקניון היה קצוב שכן רצינו לראות את השקיעה מ Horseshoe Bend. חברים אמרו לנו שההליכה מהחנייה לקטע התצפית המפורסם על נהר הקולורדו הוא קליל וקצר. אז כמובן שהגענו לשם ברגע האחרון. יצאנו מהמכונית והתחלנו לרוץ אל עבר נקודת התצפית. הקור בעלייה התגנב אלינו בהפתעה וכבר היה מאוחר מדי לחזור למכונית ולהצטייד כראוי. המשכנו לעלות במהירות כשהאוויר הקר נכנס לריאות ושרף אותן מבפנים. פעולות נשימה בסיסיות הפכו לפתע למכאיבות במיוחד, אך הכאב התגמד לנוכח ההבטחה שבפיסגה. אחרי כעשרים דקות (אולי יותר) של עלייה מאומצת הגענו לתצפית המובטחת. המראה היה כאילו נלקח מספר אגדות. מי הטורקיז של נהר הקולורדו, השמים האדומים, פסים של ירוק וורוד על הגבעה בלב הנהר. עמדנו על קצה הצוק והבטנו משתאים במראה המופלא. באותו יום הלכנו לישון עייפים ומשתעלים אך מרוצים.
יום שני. למחרת בבוקר התעוררנו נרגשים רגע לפני הזריחה וחזרנו שוב לתצפית על נהר הקולרדו. הפעם הצטיידנו כראוי והגענו למקום בדקות אחרונות של חשיכה. בניגוד לשקיעה שקהל רב נוהר לראותה, את התצפית בזריחה חלקנו רק עם עוד שני אנשים נוספים. כשקרני השמש בצבצו, שכבתי על הצוק והבטתי על העיקול בנהר שהתחיל לקבל צבעים של בוקר. למרות שהתעוררתי שעה קודם לכן מצאתי את עצמי בתוך חלום. חזרנו למלון לארוחת בוקר זריזה ומאכזבת במיוחד ומשם המשכנו ל Upper Antelope Canyon. קניון האנטילופות שייך לאינדיאנים משבט הנאוואחו וזהו אחד המקומות היפים והמתויירים ביותר באריזונה.

מי השטפונות שזורמים בקניון יצרו תעלות מרהיבות בסלעים אותן מאירות קרני השמש. בתקופת הקיץ חודרות קרני השמש דרך החריצים ומגיעות עד לקרקעית הקניון. בחורף הקרניים מבצבצות מעל ראשי האנשים ההולכים בקניון. לאחר שכל אחד מאיתנו נפרד מחמישים דולר, הועמסנו עם עוד זוג אמריקאים חביבים על טנדר ונסענו עשר דקות בענן אבק וחול שכיסו אותנו מכף רגל ועד ראש. המדריך המקומי שלנו הנחה אותנו בין הנקיקים והצביע על צורות ודמויות שנוצרו על ידי המים. למזלנו המקום היה ריק כמעט מאנשים וזכינו בחוויה עוצמתית ומרגשת.
הטיול באנטילופ קניון הוא קצר ומוגבל בזמן. יצאנו משם לפני השעה 12:00 והמשכנו לכיוון Monument Valley. הנסיעה בין שני האתרים אורכת כשעתיים ורצינו להגיע לאתר מספיק זמן לפני השקיעה. גם מוניומנט וואלי, בדומה לאנטילופ קניון, שייך לשבט הנאוואחו. שם התשלום הוא 20 דולר למכונית ונוסעים בשביל עפר בין המוניומנטים. כל מוניומנט, גבעה בודדת עם צוקים בתצורות שונות, קיבל שם בהתאם לצורתו. כפפות האגרוף קיבלו את פנינו בכניסה לפארק, אני קראתי להן גבעות הקומקום והענן שהתנוסס מעליהן חיזק את בחירתי בשם.
בין המוניומנטים עברנו דרך בקתות של אינדיאנים וכלבים משוטטים. הכלבים ניגשו לכל רכב שנעצר והתיישבו מולו במבט מתחנן לאוכל. אני נמשכתי לסוסים שהוחזקו בעדרים בשטח כשמאחוריהם ניצבים מוניומנטים שונים. בסופו של דבר הלכתי אל עבר אחד מהעדרים על מנת לתפוס לי מזכרת. בעודי מכוונת את המצלמה, יצא מהאורווה אינדיאני גדול ופרץ בצעקות זעם לכיווני. לקח לי זמן להבין שהוא רוצה כסף בתמורה לצילום הסוסים. בגדר של המכלאה היתה ממוקמת תיבת טיפים, הכנסתי לתוכה מספר דולרים וחזרתי לצלם. שלושים שניות אחר כך הגיע פרץ צעקות נוסף, חדוות הרגע נעלמה אז חזרתי למכונית.

תמיד נחמד לחזור למכונית. חם ונעים שם ובנוסף, המכונית היתה עמוסה בכל טוב; לא עבר רגע בלי נשנושים. החלק הקולינרי של הטיול קיבל מעמד של כבוד ומראש הצטיידנו במלאי של במבה, ביסלי ושאר ירקות. הפעם, היה זה תורן של רביעיית בננות שנבחרה בקפידה יומיים קודם לכן. שלוש בננות נשמרו היטב ואחת היתה רקובה למחצה (דבש על פי המהדרין). למרבה המזל עמיר רצה רק חצי בננה. אז הוא קיבל חצי בננה - חצי דבש. בעיצומה של נסיעת השטח עלינו על מהמורה, אצבעותיו של עמיר התהדקו סביב הדבש וחצי בננה התעופפה לה החוצה מהקליפה לקול צהלותינו. אחרי שנרגענו מהבננה המעופפת, חזרתי לחפש אחר זווית צילום שבה רואים כביש סלול מוביל למוניומנטים. כבר התחיל להיות מאוחר אז ויתרתי על התמונה שהייתה לי בראש. יצאנו מהפארק עייפים אחרי יום עמוס בחוויות, הבטתי במראה הצדדית של הרכב על מנת להיפרד מהמוניומנטים ולשמחתי הרבה מצאתי את זווית הצילום הנעלמת.
יום שלישי. השכם בבוקר, אחרי שבערב הקודם חצינו את הגבול שבין אריזונה ליוטה, קיבל את פנינו השלג. הנופים החומים הפכו ללבנים ואנחנו נסענו ל Canyonlands. למעט מספר פרות שנצפו חוצות את הכביש לא היתה נפש חיה באזור. אחרי שחצינו את מכלאות הבקר, בכביש המוביל לפארק, עברנו דרך מנהרות עצים מושלגות. 

מנהרות השלג היו כל כך מרשימות שנסענו בהן מספר פעמים, הלוך ושוב. בזכות כך מצאנו את  Newspaper Rock, פרוטגליף שהתחבא באחת הירידות מהכביש הראשי. הממצא היה מרגש שכן סלע החדשות היה עמוס בדמויות בעלי חיים וציידים שנחרתו בחינניות רבה. מקריאה בשלט שניצב במקום, למדנו שהדמויות על הסלע צויירו במשך 2,000 שנה. הציורים החדשים ביותר הם מ-1300 לספירה. חוקרים שבחנו את הציורים אינם תמימי דעים לגבי המשמעות שלהם.

לאחר ששכחה ההתלהבות מהציורים העתיקים, המשכנו בדרך שטח מסומנת לכיוון תצפית על נהר הקולורדו. בנסיעה בין שני צידי הקניון נעלם השלג ושוב התגלה צבעו החום של המדבר. הרכב ששכרנו, משה (הנהג המיומן שלנו) ועמיר (איש השטח) הוכיחו עצמם בהובילם את האוטו בבטחה, דרך עליות וירידות תלולות ממדרגות סלעים שאיתגרו אותנו במסע. העצבים הרופפים שלי לעומת זאת לא עמדו באתגר. אז עצרנו בצד הדרך וממרחק של כשלושה קילומטרים מנקודת התצפית, התחלנו לצעוד אל עבר הלא נודע.

הדרך היתה ארוכה וקשה משחשבנו. את השקיעה באותו היום רצינו לבלות ב Arches והיה עלינו עוד לצעוד חזרה למכונית ולעבור שוב עם הרכב את דרך השטח המאתגרת שהובילה אותנו עד הלום. הגענו לנקודת תצפית על הקניון ומשם הסתובבנו וחזרנו על עקבותינו בשלום. היציאה מהקניון היתה רצופה באיילים שחצו את הכביש בדילוגים בזה אחר זה.

הגענו לפארק הקשתות בדיוק בזמן לשקיעה. מצאנו עמדת תצפית טובה על ההרים המושלגים. השמים הכחולים, ההרים הלבנים, המדבר החום והצל שכיסה חלק מהשטח יצרו תמונה תלת מימדית על מסך המצלמה. השתהנו שם מספר דקות לפני שיצאנו לחפש קשתות שצופות על השמש היורדת.
מצאנו קשתות מרהיבות ב Windows Section, התיישבנו בחלון הצפוני וצפינו בצבעי השמים מתחלפים. באותו הרגע השמים היו נקיים כמעט מעננים ואלו שנותרו תלויים באוויר נצבעו בורוד וכחול. בדומה לעמק המוניומנטים, גם כאן בלטו גבעות בצורות שונות שעיטרו את השטח.
בניגוד למקומות אחרים שעברנו בהם והיו שוממי אדם, העיירה מואב, שנמצאת מספר דקות נסיעה מהפארק, היתה שוקקת חיים. זה היה אחד הלילות היחידים במהלך המסע שיכולנו לבחור בו מסעדה לארוחת ערב. לאורך הטיול הקפדנו מדי בוקר למלא דלק (אפשר לנסוע כאן שעות על גבי שעות בלי לראות ולו תחנת דלק אחת) ולקנות אוכל לארוחת צהריים (סנדוויצים ודובני גומי לדרך היו מתכון מנצח). באותו ערב בחרנו לאכול במסעדת אכול כפי יכולתך, Zax Restaurant. המלצרית גיחכה לעצמה כשקרן ואני בחרנו באפשרות של אכילה בלתי מוגבלת. אחרי קערית עם שתי כפות מרק, צלחת קטנה עם סלט וחתיכת פיצה קטנטנה כבר לא היינו מסוגלות לאכול יותר. בסוף הארוחה, למרבה ההפתעה, המלצרית נתנה לנו הנחה כשהיא חייבה אותנו בהתאם ליכולת האכילה הציפוריות שלנו.
יום רביעי. השכם בבוקר למחרת, שמנו שוב פעמינו לקשתות החלון בתקווה לתפוס את הזריחה. הגענו לחלון הצפוני, עברנו דרכו וטיפסנו אל צידו השני של המצוק. לא היה שביל מסודר, אבל ראינו חבורת צלמים שהתמקמה על מדרגה במרגלות הצוק. מהמדרגה אפשר היה לראות את קשת החלון ואת הקשת שניצבת מאחוריה. בדרך לא דרך, טיפסנו עם הציוד והגענו למדרגת הצלמים, שם עמדנו וחיכינו לזריחה. בדומה לשקיעה בערב הקודם, הזריחה היתה חלקה וחסרת עננים אבל השמש תרמה את חלקה.

חזרנו למלון לעוד ארוחת בוקר מאכזבת ומשם שוב חזרנו לקשתות. הפעם נסענו לראות את ה Delicate Arch. עננים הם חבריו הטובים ביותר של הצלם. אך באותו היום הם איכזבו בפעם השנייה והשמים מעל הקשת נותרו כחולים וחלקים. שעות האור הן ספורות (במיוחד בחורף) והמלאכה מרובה אז נפרדנו לשלום מהקשתות ואת היציאה מהפארק עשינו על דרך שטח משובשת. גם הפעם היו הרבה מכשולים ומדרגות סלעים בדרך אך אנחנו כבר היינו מיומנים וצלחנו את דרכנו בבטחה.
מהקשתות חזרנו שוב ל Canyonlands אבל הפעם לצידו השני. היו לנו שם שני אתרים על הכוונת. האחד: Dead Horse Point והשני Mesa Arch. האתר הראשון צופה על נהר הקולורדו. נהר הקולורדו היה מהנופים החביבים עלינו בטיול ולכן קפצנו על ההזדמנות לראות עיקול נוסף בנהר. גם כאן היה עיקול פרסה, אם כי הרבה פחות מרשים מזה שראינו ב Horseshoe Bend.

לאחר התצפית נסענו לכיוון הקשת. לשמחתנו הרבה, השביל שמוביל לקשת היה ריק מאנשים וכשהגענו לקשת בילינו איתה זמן איכות קצר לפני שקבוצת הולכי רגל הופיעה במקום. התצפית בקשת מאוד מרשימה שכן הקשת נמצאת על קצהו של צוק וצופה על תחתית הקניון. באופק אפשר היה לראות את פסגות ההרים המושלגות.

קפואים אך מרוצים עזבנו את Canyonlands ונסענו לכיוון Bryce. באותו הערב היתה לנו נסיעה ארוכה אז ארזנו את עצמנו במכונית כשעתיים לפני השקיעה. ביציאה מהפארק, רגע לפני שעלינו על הכביש המהיר, הצלחנו להבחין בבעל חיים גדול שעמד בצד בדרך. לא היתה התלבטות, מיד עשינו פרסה וחזרנו לבדוק במי מדובר. היה זה עדר של אנטילוקפרות (אנטילופת העולם החדש, קרובה רחוקה של האוקפי והג'ירף). האנטילוקפרה היא היונק היבשתי השני המהיר ביותר בעולם (הראשון הוא הברדלס) ובתחילת המאה הקודמת הן כמעט ונכחדו מהעולם בשל ציד מסיבי של בני האדם. למרבה המזל ההדרדרות המספרית שלהן נעצרה בזמן, השימור הצליח והיום הם נפוצות למדי במרכז ומערב צפון אמריקה. סביב הכבישים המהירים, אלו הסמוכים לאתרי הטבע ביוטה, הציבו הרשויות גדרות שמטרתן למנוע מהאנטילוקפרות לקפוץ לכביש, להידרס ולגרום לתאונות.

אחרי האנטילוקפרות, מהדרך, שוב פינקה אותנו השקיעה. הפעם השמים היו מלאים בעננים והכתום של היום התערבב עם השחור של הלילה. פעם נוספת נסענו במעגל של יופי ובסחרור חושים. מלפנים כתום, מאחור ורוד ובאמצע התנגשות עליזה של שניהם. ההרים באופק נעלמו והפכו לצלליות שחורות שנגעו בעננים. בזמן הנסיעה, שמענו בחדשות על סופת שלגים שצפויה היתה להכות באזור למחרת בבוקר. את הלילה בילינו באמצע הדרך, במקום שכוח אל, קפוא ומכוסה בשלג. לא היה שם מקום לאכול וגם במלון היה רק פתק שקיבל את פנינו.

יום חמישי. בבוקר למחרת התעוררנו בזמן נגיעות השלג הראשונות בקרקע, אלו שניבאו את העתיד לבוא. הזדרזנו לצאת מוקדם ככל האפשר, לפני הסערה, אך כבר בזמן שהתנענו את המכונית ידענו שאיחרנו את המועד. הסערה היכתה בעוצמה וכיסתה את הכבישים בשלג. המדרגות שעברנו בנסיעת השטח הפיגו חלק מהחששות של נסיעה בלב סופת השלגים. נסענו על דרך נופית, UT 12. הדרך היתה לבנה וערפל כבד כיסה את ההר. הכביש היה ארוך ומפותל ולעיתים השלג הפך למשטח קרח חלקלק. לאורך המסלול, פגשנו צדדים שונים של הכפור והשלג. בתחתית ההר השלג נדבק לענפים וכיסה אותם בשכבת אבקה לבנה, גבוה יותר היו העצים מכוסים בקרח ונראה היה כאילו הם קפאו בזמן. לעיתים פתיתי השלג היו נדבקים זה לזה במסירות כאילו מצאו איש את רעהו ולעיתים נעלמו ברגע שנגעו באדמה.
עלינו להר והותרנו את עין הסערה מאחור, הכביש נפתח והשמים התבהרו. מצאנו נקודת תצפית יפה לצד הדרך ועצרנו להתבונן ביופי שנפרש לפנינו. מהפיסגה אפשר היה לראות את הפיתולים בכביש ואת המקומות בהם הצליח השלג להצטבר ולצבוע בלבן את הסלעים והמצוקים.
חיפשנו מקום להתחמם בו אחרי הסערה. הגענו ל Escalante, עיירה קטנה וחמודה שהסתכמה במספר רחובות צמודים לכביש הראשי. היו שם מספר בתי קפה, אך כיוון שלא היה מדובר בעונת התיירות כולם היו סגורים. הרחובות היו נטושים והכבישים ריקים. את השלט של רשת הסנדוויצ'ים, Subway, שהיה ליד תחנת הדלק זיהינו מרחוק. מאוכזבים מחוסר האפשרויות אך מרוצים מריח הלחם הטרי נכנסנו לחנות. חוץ מאוכל ושתייה חמה מצאנו שם גם חלק מאנשי העיירה במצב רוח מרומם. הסערה היתה נושא השיחה המרכזי והסיבה להתקהלות. אחרי שהפשרנו קלות, ומילאנו את הבטן המשכנו לכיוון ברייס.
בברייס שוב קיבלה את פנינו הסערה. הפארק נראה נטוש ובמרכז המבקרים אמרו לנו שרוב המסלולים סגורים, הן לרכבים והן להולכי רגל. שלוש נקודות תצפית היו פתוחות לקהל אז נסענו לכיוונן. במינוס 9 מעלות צלזיוס וברוח מקפיאה, ניסינו לצאת מהרכב ולעלות לתצפית. פתחתי את דלת המכונית הוצאתי רגל החוצה, נגעתי עם ידיים חשופות בשלג וניסיתי לעשות ממנו כדור. השלג היה אבקתי והפתיתים סרבו להידבק. כאב של קור פילח את כפות הידיים והתפשט משם לריאות. זה היה סימן טוב בשבילי לחזור לרכב, לסגור את הדלת ולהפעיל את המזגן בעוצמה מירבית. אחרי שהפשרתי, יצאתי שוב, הפעם כדי לראות את הנוף. 
שבילי העלייה לתצפית היו לבנים כמעט לחלוטין. על האדמה, קשה היה להבדיל בין קרח ושלג. השלג היה הרבה יותר ידידותי למשתמש שכן דריכה בשלג לא סיכנה את ההולכים בהחלקה. משטחי הקרח לעומת זאת היו מאתגרים, במיוחד במקומות שלא היו בהם מוקדי אחיזה. שבילי קרח מסוכנים במיוחד, ללא גדרות בטחון ובסמוך לתהום, נסגרו להליכה.
בזמן שהשלג כיסה כל חלקה טובה, יצאנו מברייס. הלבן השתלט על הכל וקשה היה להבחין בין שמים וארץ. מפלסת שלג של הפארק עבדה שעות נוספות ופינתה את השלג מהכביש. זאת היתה הצלחה קצרת מועד, שכן דקות ספורות אחרי שהיא עברה כבר נעלם הכביש תחת מעטה השלג. את היום סגרנו מוקדם ועל השלג היורד הבטנו מחלון, במקום מבטחים מחומם היטב.
יום שישי. יצאנו לכיוון Zion NAtional Park בדרך ראינו עוף גדול חולף מעל המכונית. אי אפשר היה לטעות, היה זה עיטם לבן ראש. העיטם הוא אחד מהעופות הדורסים המרשימים ביותר שאפשר לראות את באזור והוא עף מספר מטרים בודדים מעל המכונית. עקבנו אחריו בהתרגשות וראינו אותו חותך לגבעה בצד הדרך ומתיישב בצמרת עץ. הבטנו בו מספר דקות עד שהתעופף ונעלם מהעין.
בכניסה לציון, פגשנו בביזונים אמריקאים ששכבו בשלג. העדר שייך לאדם פרטי שמחזיק אותם בחווה שלו וכל מכונית שעוברת בכביש שמוביל לציון עוצרת מול החווה כדי להתבונן בביזונים. למרות שציון הוא אחד הפארקים הקטנים באזור מגיעים אליו מבקרים רבים. גם בשל הקרבה לוגאס אבל גם בגלל הנופים המרהיבים והדרכים הכתומות. מבחינת מפגשים עם חיות בר, היה זה גולת הכותרת של הטיול. עופות דורסים, איילים, תרנגולי הודו, ציפורי שיר ועוד. רוב בעלי החיים בפארק מתייחסים בשוויון נפש לבני האדם וברחבה של מרכז המבקרים אפשר לראות דורסים עומדים בצידי הדרך ואיילים רועים ליד שולחנות האכילה. את כבש ההרים אומנם לא ראינו, אבל מצאנו מספר חברים אחרים בדרך.
בפארק בחרנו שלושה מסלולי הליכה; Weeping Rock, Riverside Walk ו- Canyon Overlook Trail. העלייה לסלע הבוכה הייתה תלולה וחלקלקה. המבקרים בשביל דרכו על השלג, הידקו אותו היטב והשביל הפך למשטח החלקה באזורים המוצלים ולברכת בוץ בחלקים בהם נגעו קרני השמש. טיפות המים שטיפטפו מלמעלה, נדבקו זו לזו והפכו לנטיפי קרח יפים. השלוליות הרבות באזור סיפקו זוויות חדשות דרכן אפשר להביט בנוף.
ההליכה לאורך הנהר היתה קלילה ואחריה התקדמנו לשביל התצפית אותו רצינו לעשות בשקיעה. השביל לתצפית היה ללא צל של ספק המסלול המסוכן ביותר בטיול. השביל עלה בסיבובים צרים והקיף את צלע ההר, בצידו האחד סלע אימתני ובשני תהום. בחלק מהמקומות היו מסודרות גדרות, אבל היו גם חלקי שביל צרים מאוד ומכוסים בקרח שנפילה בהם כלל לא באה בחשבון. ההליכה במסלול ארכה כחצי שעה ובסופה הגענו לנקודת התצפית. שרדתי את המסלול החלקלק והתמונה שלקחתי כמזכרת היא התמונה האהובה עלי ביותר מהטיול.

יום אחרון לטיול. בבוקר חזרנו שוב לציון בחיפוש אחר חיות בר. כבר בכניסה פגשנו שלושה איילים זכרים ואצילים שהתהלכו בין קרני השמש המוקדמות. מיד אחר כך ראינו שלושה דורסים, אחד מהם עף לצד המכונית. לבסוף פגשנו את עדר האיילים אותו ראינו ביום הקודם והתמקמנו ליד להקת ציפורים חביבה בעלת מראה ורדרד. היו אלה ורדיות מקסיקניות.

אחרי שהתמוגגנו ממראה הורדיות על רקע ההרים, יצאנו מהפארק ונסענו לכיוון לאס וגאס. בדרך לוגאס עצרנו באתר הטבע האחרון שלנו לטיול זה: Valley of Fire. בעמק האש נעלם כל סימן לשלג והמדבר שוב נפרש לפנינו. גם בעמק האש היה סלע עם חריתות עתיקות ולשם היו מועדות פנינו. כשהגענו לסלע, צריך היה לעלות על סולם בכדי להגיע לציורים. מלמעלה, עשרות סנאי קרקע שהתרוצצו על האדמה הסבו את תשומת ליבנו. ירדנו חזרה לראות במי מדובר.
בדומה לסנאים שפגשתי בקולורדו, נראה היה שגם פה המבקרים מאכילים את חיות הבר. ברגע שהתכופפנו להתבונן על הקטנטנים מקרוב, הם ניגשו אלינו ורחרחו את כפות הידיים (הריקות) שלנו. במהרה היינו מוקפים בעשרות סנאים סקרנים. בירור קצר העלה שמדובר ב Antelope Squirrel. החדווה במפגש עם הסנאים היתה גדולה, אך זמננו היה מוגבל שכן באותו היום יצאה הטיסה חזרה הביתה. בצער רב נפרדנו מהיצורים החביבים והמשכנו לוגאס.
וגאס היתה מצועצעת ומלאכותית כהרגלה. המרחק בין גן עדן וגהנום הסתכם בשעתיים של נסיעה בדרכים. למרות שהגענו לאריזונה שלא בעונת התיירות ונאלצנו להתמודד עם השלג והקור, יצאנו מרוצים ונרגשים מהטיול. הפרטיות והאנטימיות עם הטבע היו שווים את הכל ואנחנו כבר מתכננים את המסע הבא.   

יום רביעי, 2 בדצמבר 2015

מבקר נדיר - גבתון צבעוני


ברוקלין, ניו יורק
ההכנות לחג המולד היו בעיצומן; אורות נתלו על עצים ברחבי העיר וחנויות בשדרה החמישית הפיקו חלונות ראווה מושקעים לחג. בין החלונות ניתן היה למצוא ארמון קרח שקפא בזמן (סאקס), סנופי וחבורתו תחת עץ חג המולד (מייסיס) ופסי יצור עליהם נעים קאפקייקס בצורת אנשי שלג, פינגווינים ודובים (לורד וטיילור). העץ ברוקפלר סנטר הגיע אחר כבוד ובצמרתו הניחו בכפפות משי את כוכב סברובסקי המפורסם. בין כל אלה הצליחה לבלוט ציפור קטנה אחת שהפכה לאטרקציה מרכזית בעיר.
השמועה על בואו של מבקר נדיר בעיר פרשה כנפיים וצפרים מכל רחבי ניו יורק החלו לנדוד לכיוון פרוספקט פארק בברוקלין. ב-29 בנובמבר, צפר בשם קייר רנדל (Keir Randall) שטייל בפרוספקט פארק הבחין בציפור צבעונית, בגודל דרור, ליד רחבת החלקת הקרח. אי אפשר היה לטעות בזיהוי, זה היה גבתון צבעוני והוא נחת באחת הערים המתוקשרות ביותר בעולם. בסביבת העיר ניו יורק אפשר אומנם לראות את הקרדינל הצפוני שנושא בגאון את הצבע האדום או את העורבני הכחול אך גם הם מחווירים לעומת הקשת המתנוססת על גוף זכר הגבתון הצבעוני. כיוון שרנדל חבר במועדון הצפרים של ברוקלין לא עבר יום וכבר הגיעו כמאה חובבי ציפורים לאזור. גם אני הייתי בפארק באותו היום בו התגלה המבקר אבל לא ידעתי על בואו של המבקר הנדיר עד לאותו הערב.
מספר ימים לאחר מכן, לאחר שבחנתי מקרוב את כל התצפיות על הגבתון, שמתי פעמי לכיוון מרכז ההחלקה בפארק. כבר מהיציאה של הרכבת התחתית הבחנתי בחבורת צפרים ואנשי תקשורת מסתובבים בפארק. הם היו מטרה קלה שכן היו שם אנשים בחליפות מלווים במצלמות טלוויזיה גדולות ואנשים בלבוש שטח חמושים בטלסקופים, משקפות ומצלמות עם עדשות זום. כן, באותו היום השמועה הגיעה גם לתקשורת ובהתגודדות האחרונה מול הציפור, מספר הכתבים עלה על מספר הצפרים. החדשות המרגשות התעופפו לכל עבר, חצו את גבולות ארה"ב והגיעו ללונדון וגם (עם קצת עזרה ממני) לישראל
כשהגעתי למקום, חבורת אנשים צפו מהשביל וצוות הצילום של הטלוויזיה עמד בתוך הגינה וצילם את הגבתון ששיחר מזון על הקרקע. אנשים לצידי התראיינו לתקשורת וסיפרו על הגבתון הצבעוני. למרות שהייתי עסוקה בלנסות ולראות את הקשת המעופפת הצלחתי לשמוע חלקי משפטים שכללו: "it is like a unicorn emerging from the fog" ו- "People are losing their shit over this bird". הגבתון המשיך בשלו כשהוא שווה נפש לחלוטין להתרגשות סביבו. הוא לא מודע ליופיו הרב ולאושר שהוא גורם לאנשים הצופים בו. 
לאחר מספר נסיונות כושלים לראות את הגבתון הוא התעופף לכיווני ונחת על עץ לצד הדרך. מעולם לא הרגשתי מיוחדת יותר כמו באותו הרגע וגמרתי בליבי למפות את האזורים החביבים עליו על מנת שאוכל לעקוב אחריו בהמשך. בדרך כלל, הגבתון נמצא על הקרקע באחת הגינות המגודרות ליד רחבת ההחלקה. גינות אלה היו עד לא מזמן מגרש חנייה אך לאחרונה הם עברו שיקום על מנת שבעלי החיים באזור יוכלו לחזור ולהשתמש בבית הגידול שנלקח מהם. על הקרקע, הגבתון מוסווה היטב בין עלי השלכת שנשרו מהעצים והצמחייה סביב. למזלו הרב השלג עוד לא הגיע לאזורנו וחודש נובמבר האחרון היה נובמבר החם ביותר שתועד בניו יורק אי פעם. מספר דרורים נצפו מפזזים בקרבתו אבל ציפור חקיינית אחת שמה אותו למטרה והחליטה להרחיק אותו למספר דקות מהאזור. בעל חיים אחר, חתול שנצפה זומם על הגבתון, נתפס על ידי הרשויות והורחק מהמקום. 
מאז 1927 נצפה הגבתון הצבעוני בניו יורק רק עשר פעמים וזאת הפעם היחידה שזכר הופיע בברוקלין (נקבה מהמין הגיעה לברוקלין ב-1999). לא פלא שהמקום הפך לאתר עלייה לרגל לצפרים, וכיוון שמדובר בציפור צבעונית וחיננית במיוחד, אנשי התקשורת גם הם לא נותרו אדישים למחזה. מדוע הגיע הגבתון לניו יורק? בני מינו נצפים בדרך כלל בחלק הדרומי של ארה"ב ובחורף הם נודדים דרומה ומגיעים לפלורידה ומרכז אמריקה. ניו יורק איננה חלק ממסלול הנדידה שלהם, הגבתון נדד לכיוון ההפוך. יכול להיות שמדובר בזכר שזוהי שנת הנדידה הראשונה שלו, הוא איננו מכיר את מסלול הנדידה ולכן סביר יותר שיטעה. עוד יתכן שרוחות דרום מערביות חזקות סחפו אותו לאזור; הוא לא היחיד שטעה בדרך, השנה ניצפו בני מינו גם ברוד איילנד, קונטיקט, ניו ג'רזי ואפילו באונטריו. 
בסוף דצמבר, אחרי שבוע קר במיוחד (הטמפרטורות נעו סביב האפס מעלות צלזויס) חזרתי לפארק לדרוש בשלומו של המבקר. דיווחים אחרונים שלו מהפארק התקבלו יומיים קודם לכן. סרקתי את השטח יחד עם קרן אור ועמיר וינשטיין שהגיעו לביקור בעיר ואחרי מספר דקות של חיפושים מצא עמיר את הגבתון. זמן קצר לאחר מכן כבר היינו מוקפים בחבורת צפרים וסקרנים שהתגודדו לראות את הקשת המעופפת. נראה היה שיש לגבתון שפע של מזון ואזורי מחסה בפארק אך הטמפטורות הנמוכות בהחלט גובות את מחירן. כשהשמש החלה להעלם בין העננים, הגבתון סיים לאכול, התיישב על ענף, ניפח את נוצותיו ועצם את עיניו.

בהצלחה קשת יקרה, אני מקווה שהחורף יעבור עליך בשלום.

כתבה על ה'ציפור הצבעונית שמשגעת את ניו יורק' התפרסמה ב- Ynet

יום שני, 16 בנובמבר 2015

ברדלסים בפסיפסים

לאחרונה הוצג לציבור פסיפס מרהיב שהתגלה בלוד. הפסיפס ריצף חצר של וילה רומאית מפוארת מהמאה השלישית לספירה. חלק אחד של הפסיפס זכה להתייחסות מיוחדת בפייסבוק, שכן מוצגת בו דמות של בעל חיים טורף שנושא על גבו ריתמה. איך ניתן לזהות מי הוא הטורף בפסיפס ומה אנחנו יודעים על הקשר שלו לבני האדם?
צילום: רשות העתיקות
הראש הפחוס של הטורף בפסיפס למעלה (צילום: רשות העתיקות) אינו מזכיר במראהו את בני משפחת הכלביים, ככל הנראה מדובר בבן למשפחת החתוליים. מבין החתוליים, ברדלס ונמר הן שתי אפשרויות מתקבלות על הדעת. אם תתבוננו היטב בתמונה תוכלו לראות את הכתם השחור מתחת לעין (פס הדמעות המפורסם של הברדלס), האוזניים הקצרות והאף השחור, כולם מאפיינים של הברדלס בממצאים ארכיאולוגים מהאזור.

הנמר לעומת זאת מתאפיין בגוף גדול ומוצק יותר, אף ורוד ואוזניים ארוכות יותר. להשוואה הנה תמונה נוספת מהפסיפס שנמצא (צילום: רשות העתיקות). בתמונה למטה רואים חתול גדול עם אף ורוד, אוזניים גדולות יותר מאלו בתמונה הקודמת ונקודות על הגוף ששוללות את האפשרות שמדובר באריה. זהו הנמר.
תעוד של ברדלסים ונמרים במחיצת האדם ניתן למצוא כבר בסביבות 1460 לפנה"ס, כמעט אלפיים שנה לפני שנוצר הפסיפס. בתקופה זאת תועדה משלחת של המלכה הפרעונית חתשפסות שיצאה לארץ פונט וחזרה עם מגוון בעלי חיים וצמחים, ביניהם גם ברדלס ונמר. אך בעוד הנמר נשאר ברובו בעל חיים מסוכן שהאדם שומר ממנו מרחק, הברדלס הפך לבן לוויה וסמל סטטוס של פרעונים, מלכים ומשפחות אצולה. לכן, הרתמה או קולר על החתול בפסיפס הראשון נותנת גם היא חיזוק משמעותי לסברה שמדובר בברדלס. בממצאים ארכיאולוגים שונים פעמים רבות מופיע הברדלס עם קולר ורצועה, לעיתים הוא רוכב על סוס או רץ לצד כרכרה. אך בניגוד לכלב ולחתול, הברדלס אולף, הוא מעולם לא בוית. 
ברדלס
בדומה לבזיירות, אילוף הברדלסים לציד התחיל ככל הנראה במסופוטמיה ומשם הגיע עד להודו. מלכודות לברדלסים הוצבו סביב עצי הגירוד שלהם ובניגוד לדעה הרווחת, בני האדם לא ניסו ללכוד את הגורים אלא את האמהות. הסברה היתה שרק האמהות יכולות ללמד את הברדלס לצוד ושהן ציידות טובות יותר מהזכרים כיוון שהן צריכות להאכיל גם את הגורים שלהן.  

הברדלסים היו נפוצים בעבר בארץ ישראל. הם נראו לאחרונה בשנת 1959 ומאז נעלמו עקבותיהם. בתקופת הברונזה המאוחרת (1550-1200 לפנה"ס) שלטה מצרים בישראל. מעבר של סחורות דרך ישראל יחד עם תרבויות ורעיונות היה בלתי נמנע. גם אם המצרים לא היו אלו שהעבירו את רעיון אילוף הברדלס לישראל או לאומנים ששהו בישראל, לא ניתן היה למנוע את התפשטות הידע. יכול להיות שהיו ברדלסים מאולפים בארץ ויכול להיות שבישראל שמעו רק על סיפורים שכאלה. כך או כך, הפסיפס ממחיש את התפשטות הידע בעולם בתקופה שקדמה לטלפונים ולאינטרנט.

בזכות האינטרנט, הנה סרטון המתעד ברדלסים צדים בשרות האדם. הודו, 1939.   


עוד בנושא:
1. Allsen, Thomas T. The royal hunt in Eurasian history. Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 2006.
2. Kalof, Linda. Looking at animals in human history. Reaktion Books, 2007.

יום שישי, 13 בנובמבר 2015

שיחה עם גיא רולניק - היום שאחרי

בעקבות ההצלחה של הסדרה 'מגש הכסף' הגיע אתמול גיא רולניק לשיחה עם ישראלים במנהטן. הארוע נפתח בפייסבוק רק ארבע ימים קודם ולמעלה מארבע מאות איש אישרו הגעה. הגענו חצי שעה לפני מועד ההתחלה וכבר בתור למעלית, בכניסה לבניין הישראליות הכתה בי. למעלה משנה לקח לי להשתחרר מהפחד והלחץ של עמידה בתורים. אתמול בערב כשחיכיתי למעלית עם עוד שלושים ישראלים אחרים הרגשתי את הלחץ מחלחל פנימה ובחרתי לעלות שמונה קומות במדרגות. הגעתי לחדר, כל הכסאות היו תפוסים אז התישבתי על הרצפה. המקום היה עמוס לעייפה אבל השקט מהר מאוד השתרר כשגיא התחיל לדבר. אני לא אסכם כאן את שנאמר, אני כן אשתף אתכם במחשבות שלי שלעיתים מתערבבות עם מילותיו של גיא:

1. לשכנע את המשוכנעים. הסיטואציה היתה מוזרה שכן הנושא היה מה עושים על מנת לשפר את המצב הכלכלי של האזרחים בישראל. הקהל היה מורכב מאנשים איכותיים שגדלו, למדו והתחנכו בישראל. עשו תואר, שניים או אפילו שלושה והגיעו מוכנים ובשלים, עם כל הידע והיכולות שלהם, לארה"ב. אז גם מדברים על מצב כלכלי נוראי במדינה וגם עושים את זה מול ריכוז של אנשים מוכשרים שגדלו בישראל ובחרו להגר לארץ אחרת.

2. איך משתמשים בידע? לגיא רולניק יש המון ידע בכלכלה שכולל המון רבדים. הוא מכיר את האנשים בממשלה, את בעלי ההון, את העובדים המאוגדים ואת האזרחים הפשוטים. הוא נפגש ומתכתב איתם על בסיס קבוע ותמיד בנושאים שקשורים בכלכלה. יש לו גם את הידע התיאורטי וגם את הידע המעשי. כיוון שהוא קורא, כותב, מנהל דיונים וחושב בתחום המסוים הזה מדי יום ביומו הידע שלו שקול ללפחות תואר ראשון, מאסטר, דוקטורט, פוסט דוקטורט ופרופסורה בנושא. כשמכילים כל כך הרבה ידע קשה לדבר במישור אחד עם אנשים שלא חיים את הנושא ולא מבינים בכלכלה. על קבוצת האנשים הללו נמנים, וזאת הערכה גסה, למעלה מ-99% מאזרחי ישראל. קשה לסגור על פערי הידע העצומים הללו. בזמן שאתה לומד, מבין ומתקדם, חי ונושם את המושגים, אתה כבר שוכח איך היה כשרק התחלת. מה היו השאלות הראשונות או המושגים הראשונים שהכניסו אותך לעולם הזה.
גיא אומר שכבר שנים הוא כותב ב TheMarker על ריכוזיות, שוק חופשי, תחרות, בעלי אינטרסים, בעלי הון וכיו"ב אבל עד לפני מגש הכסף מעולם לא היתה התעניינות שכזאת בקרב האזרחים ואפילו הוא מודה בכך. הבעיה היתה שעד לפני מגש הכסף הדיבור היה גבוהה גבוהה וגם מי שקרא את הכתבות באדיקות לא תמיד הבין במה מדובר. במגש הכסף הנגישו היוצרים את הידע לציבור, שכן גם הם לא היו בקיאים בחומר קודם לכן. וכך הם ידעו להתחיל את הסיפור מההתחלה ולשאול את השאלות הנכונות. היום גיא כבר יודע שתמיד אחרי שאומרים טריליון צריך להגיד שטריליון זה אלף מיליארדים, אבל גם זה לא עוזר להוציא את האנשים לרחובות.
3. אי אפשר להוציא את האנשים לרחוב. כי יש ילדים ויש עבודה. כי צריך לעשות קניות, להוציא את הכלב לטיול או להוציא את האוטו מהמוסך. כי החיים גם ככה מבולגנים ועמוסים ולמי יש כוח עכשיו לצאת להפגנות, לקרוא ולהבין מה קורה במדינה ולמה. אם היינו מעוניינים להיות מעורבים בניהול המדינה אולי היינו רצים לכנסת. נו, אז גובים מחירים מופקעים על דירות (מי אמר 150 משכורות ולא קיבל?), אז מחלקים לבעלי ההון את אוצרות המדינה על חשבון האזרחים, אז מפקיעים מחירים על מזונות בסופר ועל כלי רכב, אז נותנים לציבור לשאת על גבו את תשלום הפנסיה התקציבית, אז... חסרות דוגמאות? דוגמאות יש למכביר אבל הציבור עסוק. הוא עובד. 1929 שעות בשנה ליתר דיוק. ורוב האנשים במדינה הם כאלה וכשלכל כך הרבה אנשים יש את אותו האינטרס הם לא עושים שום דבר.
4.מה שלא כתוב בעיתון. אל תתנו לעיתונים לעבוד עליכם! הנושא הוא לא איראן, ערבים, מתנחלים או חלוקת ירושלים. אלו רק הנושאים שמסיחים אותנו מהדברים החשובים באמת. בזמן שאנחנו חושבים על האיום האיראני אנחנו לא חושבים על המיסים שגובים מאיתנו או על מחירי הדירות המופקעים. אנחנו לא חושבים על זה שגונבים מאיתנו אוצרות טבע בשווי של מאות מיליארדי דולרים. אנחנו עסוקים בלריב אחד עם השני על ימין או שמאל ובינתיים שודדים אותנו. אז אם בחדשות יש כותרת על הפיגוע האחרון, על ג'ון הג'יהאדיסט ועל בר רפאלי ואין אפילו ציוץ אחד על מחאה, אוצרות טבע, ריכוזיות, בעלי אינטרסים ומונופול, אנחנו בבעיה. עלינו לחקור ולמצוא את הדברים שנעלמו ביד מכוונת מהכותרות ולדבר עליהם. נקרא, נלמד, נבין ותבוא המהפכה. כי אם אין אני לי מי לי.    

יום שלישי, 3 בנובמבר 2015

זה לא כל כך נעים לראות גן סגור

החודש הודיע משרד החקלאות שתקציב הגנים הבוטניים בישראל ירד מכ-4.5 מיליון ל-100 אלף שקלים בשנה. הודעה זאת היא סיבה לשלוף מהמגירה רשמים מהסקר שעמיר וינשטיין ואנוכי ערכנו בגן הבוטני. תל אביב היא מהערים הצפופות בישראל ואף על התכונה האנושית הרבה אפשר למצוא בה גם טבע ירוק, עשיר ושליו. הגן הבוטני באוניברסיטת תל אביב ממחיש היטב כיצד אזור קטן יחסית, בלב עיר סואנת, יכול לשמור על צביון טבעי.


הגן הבוטני של אוניברסיטת תל אביב הוקם בשנת 1973 על ידי פרופ' יעקב גליל ז"ל, והוא משמש כמרכז להוראה, למחקר ולמקלט למיני צמחים הנמצאים בסכנת הכחדה. הגן משתרע על פני כ-34 דונם, ובו תצוגה של צומח ארץ ישראל ושכנותיה. בנוסף, ניתן למצוא בו תצוגות של אוספים מיוחדים מרחבי העולם. בגן ניתן למצוא למעלה מ-3800 מיני צמחים המייצגים שלל בתי גידול; בהליכה קצרה ניתן להגיע מהמדבר ליער הגשם הטרופי.

הגן הוא אקולוגי ולא סיסטמתי. כלומר הצמחים אינם מופיעים לפי השיוך או הקרבה המשפחתית שלהם אלא על פי הרכבי הצומח שהם מופיעים בו בטבע. לפיכך, הגן מהווה למעשה מיקרוקוסמוס של נופי הצומח בארץ ישראל והוא גם עוסק בשימור והשבה לטבע של מינים רבים, בין היתר באמצעות בנק הזרעים המנוהל בגן. בנוסף לגן האקולוגי של צמחי ארץ ישראל הגן כולל: גן לצמחייה טרופית, גן לצמחי תועלת,פינות מיוחדות לעיוורים עם הסברים בכתב ברייל, גן קקטוסים וסוקולנטיים, גן צמחי מרפא, גן דקלים ושתי מעבדות שורשים אחת לתצוגה לקהל והשנייה למחקר שורשים, שהוקמה ע"י פרופ' יואב ויזל ז"ל והיא ייחודית מסוגה בארץ ואולי בעולם.

שלהי הקיץ אינם מספקים בישראל שפע פריחה, גם לא באתר שמהותו העיקרית צומח וכך, השכם בבוקר, בתחילת חודש ספטמבר, שמחנו לקבלת פנים לבנה של החצבים שפרחו במלוא הדרם בצד אחד השבילים. הצופיות השלימו את המראה המרהיב כשהתעופפו הלוך ושוב בין הפרחים. 


לא הרחק מהחצבים, בסמוך לחורש הים תיכוני, ממוקמת בריכת מים עמוקה. סביבה לחה מושכת בעלי חיים שבדרך כלל נפקדים מבית הגידול העירוני. עובדה זאת בנוסף לתחושת השלווה והקרירות שהבריכה מספקת בימי הקיץ החמים עודדו אותנו להגיעה לסביבתה כבר בתחילת הביקור. הבריכה לא איכזבה וסיפקה לנו שלל תצפיות מעניינות. מעליה השתובבו הבולבולים וניסו לצוד חרקים מעופפים, אחד מהם הצליח אף לתפוס צרעה. כיאה לבית גידול לח לא נפקדו גם שפריריות עדינות המראה ושפיריות כחולות ואדומות, אשר ישבו על סלעים בהיקף הבריכה במארב לחרק חולף. אנחנו תרנו אחר דו-חיים, שרבצו נסתרים במים בין עלי הנימפאות.

ברכות המים בגן שמשו כמקלט למינים של צמחי מים שנכחדו או שנמצאו בסכנת הכחדה בישראל. צמחי המים בגנים נחקרו רבות ושמשו כגרעין רבייה להשבה לטבע. כך היה בהשבת צמחי הנימפאה התכולה לקטעים המזרחיים של הירקון ונימפיאה לבנה לשמורת החולה ולאגמון החולה.


החורש הים תיכוני המוצל והלח היווה ניגוד חזק לשטחים הסמוכים שטופי השמש. הוא נמצא שופע סימני חיים, בעיקר של פרוקי רגליים; חרקים ועכבישים. ענפי האלות, האלונים והקטלבים נשאו מאות רשתות של עכבישים, בעיקר של ערסלנית הגינה (Frontinellina frutetorum). פה ושם ניתן היה להבחין בפשפשים נחים על העלים, מתחממים תחת קרני השמש החודרות מבעד לעלווה הצפופה. מהם בלט ביופיו הגלדני Gonocerus acuteangulatus שנמצא על עלי אלה, אחד מהצמחים המארחים של פשפש זה. לצד השביל, בין כתמי השמש נחו על הקרקע זבובי בומביל זהובים, ככל הנראה מהסוג Villa. זבובי בומביל מתפתחים על מארחים מקבוצות שונות בהם: דבוראים, פרפראים, חגבאים ועוד.


מידי פעם נשמע קול רחש תנועה מתוך פסולת העלים העבה המרפדת את קרקע החורש ואנחנו חיפשנו בסקרנות אחר היצורים העלומים. ואכן לאחר דקות מספר נראה זנב חמקמק של לטאה זריזה (Phoenicolacerta laevis), שלאחר רגע או שניים אף הציגה את עצמה לראווה וסיפקה מספר שניות לצילום פורטרט מהיר. במעבה החורש המתינה לנו בריכה נוספת, מוצלת ומרגיעה ברחש פכפוך המים הזורמים אליה וממנה. כאן לא מצאנו עדות לדו-חיים והמשכנו לבית הגידול המדברי.


בלב האזור המדברי קיבלה את פנינו פריחת השיטה הסלילנית; פריחת קיץ המסונכרנת עם עונת הפריחה של אזור המוצא בסהל באפריקה, עדות לכך שהשיטה הגיע לאזורנו רק לאחרונה (במושגים גיאולוגים) ועדיין לא הסתגלה לאקלים המקומי. הפריחה העדינה משכה בעלי חיים רבים וגם אותנו, לצפות בהמולה שרחשה בסביבת העץ. בין העלווה הירוקה והפרחים רפרפו צופיות שקישטו את נוף העץ בצבעי כחול ואפור, דבורי עץ צהובות (Xylocopa pubescens) הוסיפו כתמי צבע צהובים ושחורים ועשרות כחלילי ינבוט (Azanus jesous) קטנטנים התעופפו בין הפרחים ותרמו לתחושת הקסם סביב העץ. בין כל אלה הצלחנו להבחין גם בעלווית אפורה (Phylloscopus trochilus) אחת שהציצה מבעד לענפים.


הבוקר הגיע לשיאו והשמש הקופחת מעלינו במדבר סימנה שהגיע הזמן לחפש מקום מוצל יותר והמשכנו לכיוון יער הגשם הטרופי. בכניסה לחממה קיבלה את פנינו בריכת מים נוספת, שופעת פריחת נימפיאות מרהיבה. בין הפרחים ועלי המניפה הגדולים הבחנו במספר ראשי צפרדעים שבצבצו החוצה. בניגוד לקרפדות שיכולות להעביר את עונת החום גם במקומות יובשניים על-ידי כניסה למחסה עמוק בקרקע, צפרדע הנחלים (Pelophylax ridibundus) מעדיפה מקורות מים יציבים כל השנה. מסיבה זו נדיר לראותה במרחב העירוני שלא ליד מקווה מים קבוע.


בתום משחק המחבואים עם הצפרדעים ובעידוד החום והלחות שהחלו להעיק החלטנו לסיים את הסיור וללכת לאכול ארוחת בוקר מאוחרת. הסיור בגן ארך כשלוש שעות, לא הרבה ולא מספיק בכדי לכסות את כל אזורי הגן בניחותא. בדרך החוצה הספקנו עוד לקבל ברכת דרך צלחה מחרדון מצוי (Laudakia stellio) צעיר, שתפס נחלה על עץ אשל בסמוך לשער הכניסה. 


גן בוטני בעיר אינו עוד מרחב אורבני ירוק. העובדה שבגן עושר ביולוגי המבוסס על מגוון צמחים המתקיימים בבתי גידול שונים מאוד בתוך שטח מצומצם, מהווה ניגוד חזק למרבית השטחים הירוקים בעיר, הדלים בעושר ביולוגי ונישות אקולוגיות. בגן הבוטני בלט במיוחד עושר בתי הגידול הלחים שלרוב נעדרים מהמרחבים האורבנים. בית הגידול הלח חשוב למינים כמו צפרדעים ושפיריות, המתקשים למצוא את מקומם בעיר הגדולה.

אנחנו מודים לפרופסור משה אגמי, מנהל הגן הבוטני בין השנים 1989-2002, על הערות, הארות ותוספות לטקסט ולצוות הגן על הכנסת האורחים.

המאמר נכתב יחד עם עמיר וינשטיין והתפרסם ב"טבע הדברים"